Weet wat je eet wordt vernieuwd!

Vanaf september vind je op deze website een gloednieuw lespakket. We kijken naar de inhoud en geven Weet wat je eet een nieuw jasje. Op deze pagina lees je meer over de vernieuwingen. En meld je vooral ook aan voor het onderzoek om het lespakket nog beter te maken. Als bedankje krijg je dan een fruitkist én maak je kans op een gezonde foodtruck op jouw school!

lessen-edited

Sneak preview van het nieuwe uiterlijk

Wat verandert er?

Op basis van feedback van docenten brengen we het lespakket terug tot 6 lessen: 

 • Les 1: wat doet eten in je lichaam?
 • Les 2: gezond eten
 • Les 3: voedselproductie en milieu
 • Les 4: voeding en mijn omgeving
 • Les 5: slim kopen
 • Les 6: kaap de keuken (koken)

In het nieuwe Weet wat je eet willen we jongeren niet alleen kennis over voeding bijbrengen, maar hen ook inzicht geven in hun eigen eetgewoonten. We laten ze nadenken over wat ze belangrijk vinden op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. En daaropvolgend wat ze zelf kunnen doen om een stapje gezonder en/of duurzamer te eten. Met interactieve eindopdrachten gaan leerlingen zelf aan de slag met hun eetpatroon.

De nieuwe leeromgeving werkt nog makkelijker en als docent heb je de vrijheid om te bepalen welke lessen de leerlingen volgen en of ze een les afsluiten met een eindopdracht.

Wat blijft hetzelfde?

Natuurlijk blijft Weet wat je eet een gratis online lespakket over voeding, dat leerlingen zelfstandig kunnen doorlopen. En nog altijd sluit het pakket aan op de kerndoelen voor de onderbouw van vmbo, havo en vwo en is geschikt voor het mbo. 

Vanaf wanneer kan ik het gebruiken?

Weet wat je eet is beschikbaar vanaf het nieuwe schooljaar: 2022/2023. Vanaf 1 augustus kun je alvast een kijkje nemen en klassen aanmaken.

gouden-vork-edited

Sneak preview les afgerond

Meedoen aan onderzoek?

In het najaar gaan we onderzoek doen naar het nieuwe lesmateriaal. We zijn benieuwd naar de ervaringen van docenten en leerlingen en het effect van het lespakket. 

Wat zoeken we?

We zijn op zoek naar docenten en leerlingen uit de onderbouw van het vmbo-TL, havo en vwo:

 • die dit lesprogramma WEL inzetten in het begin van schooljaar 2022/2023.
 • die dit lesprogramma NIET inzetten in het begin van schooljaar 2022/2023. Na de kerstvakantie mag je het lespakket natuurlijk wel inzetten.

Doe je mee?
Dan vragen we jou om een (digitale) vragenlijst in te vullen over de haalbaarheid, waardering en ervaren impact van het lesprogramma. Daarnaast vullen jouw leerlingen tweemaal een (digitale) vragenlijst in met vragen over hun kennis, houding en gedrag ten aanzien van gezonde, veilige en duurzame voeding. Elke vragenlijst kost slechts zo’n 10 tot 15 minuten om in te vullen.

Meld je direct aan via het contactformulier. Aanmelden kan nog tot 1 juli.

Waarom meedoen?

 • Als bedankje ontvang je voor je klas een kist met fruit.
 • Je maakt kans op een bezoek van een gezonde foodtruck op jouw school.

maak-kans

 • Jij en je leerlingen dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek.
 • Jouw ervaringen en inzichten bieden het Voedingscentrum handvatten bij het verbeteren van het lesprogramma, waarmee je bijdraagt aan een gezondere generatie.

Nog vragen?

Voor meer informatie: stuur een mailtje naar Femke Hoefnagels van het Louis Bolk Instituut f.hoefnagels@louisbolk.nl